b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predstavljanje knjige akademika Šerba Rastodera 3. 12. 2015.

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

četvrtak, 3. decembra 2015.godine,

sa početkom u 19,oo sati


Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuje predstavljanje knjige

 

POLITIČKI ŽIVOT U CRNOJ GORI

1929-1941

autora akademika Šerba RASTODERA

 

 

 

Učestvuju:       akademik Đorđe BOROZAN,

prof. dr Milan POPOVIĆ,

dr Novak ADŽIĆ,

Atvija KEROVIĆ i

autor

 

Medijator:       Vesna ŠOŠKIĆ

 

U Predgovoru knjige akademik Rastoder, između ostalog, kaže:

U našoj istoriografiji postoji relativno malo radova posvećenih problemu proučavanja djelatnosti građanskih stranaka u Kraljevini Jugoslaviji poslije 1929. godine. Ova činjenica nije ni malo slučajna i posljedica je, prije svega, stanja arhivske građe koja se odnosi na ovu problematiku, shvatanja smisla, značaja i svrsishodnosti njihovog proučavanja, kao i drugih elemenata koji proizlaze iz okvira shvatanja usmjeravane naučne znatiželje.

Tragovi djelatnosti pojedinih građanskih stranaka iz ovog perioda brisani su djelimično u kontinuitetu njihovog djelovanja, dijelom su uništavani u vihoru ratnih razaranja, a ne malim dijelom uništavani su svjesnom ideološkom zastranjenošću neposredno poslije rata.

...

Vrijeme uoči Drugog svjetskog rata u istoriografiji je najčešće prisutno kao pojavni oblik procesa koji će u jednom društvenom sukobu kakav je rat izbiti na površinu, a daleko manje je prisutno u kontekstu organski povezane društvene suprotnosti sa svim specifičnostima i karakteristikama tog vremena gdje se neumitna istorijska promjenljivost doživljava ne kao izvor već kao uslov određene pojave.