b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predstavljanje zbirke poezije "Manastirski sinovi" Ilije Lakušića

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

četvrtak, 23. marta 2017. godine,

sa početkom u 19:00 sati

 

 

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica i Izdavačka kuća CID Podgorica organizuju predstavljanje zbirke poezije

 

MANASTIRSKI SINOVI

autora Ilije LAKUŠIĆA

 

 

 

Učestvuju:          prof. dr Siniša JELUŠIĆ,

                             prof. dr Dragan KOPRIVICA i

                             autor

 

Stihove čita:       Danilo ČELEBIĆ

 

 

 

Ilija Lakušić rođen je 1947. godine u Lijevoj Rijeci. Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici. Radio je kao dopisnik jugoslovenskog lista „Borba“ za Crnu Goru, urednik Kulturne rubrike u „Pobjedi“, ministar kulture u Vladi Republike Crne Gore (1991-94), potpredsjednik SO Podgorica, direktor Muzeja i galerija Podgorice, sekretar za kulturu Podgorice, direktor, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Obodsko slovo“. Bio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore u više mandata. Član je Odbora za književnost CANU.

     Objavio je zbirke poezije  „Robija iza stakla“, „Prapečat“, „Krvarenje omladine“, „Nemam drugog izbora“, „Deset pršljenova“, „Odbrana i posljednji dani rimovanja“, „Evo me“, „Tako je pisano prije glagola pisati“, „A potom obrezaše knjigu“, „Male majke“, „Papirova pobjeda“, „Ljubio sam život kao da je moj“, „Bitka na tastaturi“, „Mala noćna lirika“, „Dva Petra“, „Uspenska vrata, „Reglesi filosoful sau“ (na rumunskom); romane „Sistem za navođenje“, „Portret pjesnika sa proznim piscem u pozadini“, „Rane desete“; kratke priče: „Ipak se okrećem“ i knjigu satirične proze „Priče u zrnu“, knjigu intervjua i eseja „Iz pretjerane blizine“ i knjige za djecu „Bukvara“ i „Biljezi“.

     Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za književnost (2013), Nagrade „Marko Miljanov“, Nagrade „Risto Ratković“, Nagrade „Vuko Bezarević“ za satiričara godine, Nagrade Udruženja crnogorskih pisaca za djecu za knjigu godine...

    Prevođen je na ruski, francuski, italijanski, engleski, švedski, kineski, rumunski jezik.

      Živi i stvara u Podgorici.