b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predavanje An Madlen

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

utorak, 11. aprila 2017. godine,

sa početkom u 19:00 sati

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica i Udruženje frankofonih novinara Crne Gore organizuju predavanje

 

FRANCUSKA I (POST)JUGOSLOVENSKI PROSTOR - NESPORAZUMI I ZAJEDNIČKO ISKUSTVO

 

Predavač:       

An MADLEN, doktor istorije i slavističkih studija

 

Moderator:

Snežana NIKČEVIĆ

 

 

An MADLEN predaje na Odsjeku za slavističke studije na Sorboni, savjetnica je za međunarodnu saradnju u Školi za visoke studije i društvene nauke EHESS, i istraživač Centra CERCEC.

Predavala je francuski jezik u Pragu, Ljubljani i Nikšiću i vodila Francuske kulturne centre u Podgorici (1997-1999) i Beogradu (2000-2001).

Kroz svoj dugogodišnji rad i istraživanje bavila se odnosima Francuske sa zemljama Balkana. U fokusu njenog predavanja biće analiza razloga zbog kojih su samoupravljanje i jugoslovensko iskustvo socijalizma fascinirali francusku ljevicu u godinama 1960-1970, dok se iza toga, smatra ona, krilo veliko nepoznavanje prave realnosti u zemlji.

Raspad Jugoslavije i ratovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a onda i na Kosovu, podstakli su u Francuskoj, mnogo više nego igdje u Evropi, mnogobrojne političke rasprave i jaku mobilizaciju građana koji su se posebno osjećali pogođeni ovom “evropskom” tragedijom. Ipak, zbog nespremnosti za pad komunizma, pogođeni su bili i svi Evropljani, sa velikim posljedicama za ljevicu.

Ovo interesovanje za Balkan proizvelo je mnoge nesporazume i pogodno tle za stvaranje stereotipa o Balkanu (ono što Maria Todorova naziva balkanizmom).

An Madlen će tokom svog predavanja potražiti odgovore na ključna pitanja:

• Gledano iz ugla Francuske, da li "jugoslovenski slučaj" ukazuje na krizu povjerenja ljevice u vlastite vrijednosti?

• Kako su u u bivšoj Jugoslaviji objašnjavali ove nesporazume? Šta oni otkrivaju?

• Kakav uticaj su ti nesporazumi imali na rekonstrukciju Balkana u mnogo otvorenijem, a istovremeno i manje solidarnom okruženju?