b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Izložba globalnog bijenala grafičkog dizajna ZLATNA PČELA

Fakultet vizuelnih umjetnosti, u saradnji sa DEAC-om iz Budve i uz pomoć Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, ugostiće izbornu izložbu sa globalnog bijenala grafičkog dizajna ZLATNA PČELA - Moskva, najveće smotre grafičkog dizajna uopšte.

 

Izložba predstavlja presjek aktuelnog Bijenala, a otvoriće je u SALI NA DRUGOM SPRATU NARODNE BIBLIOTEKE „RADOSAV LJUMOVIĆ“ 12. MAJA U 19:00 SATI njegov osnivač i predsjednik Serge Serov, koji će ujedno i održati kratko predavanje o tradiciji “Pčele”.

 

“Zlatna pčela” je osnovana 1992. godine sa ciljem da okuplja najviše svjetske domete u oblasti plakata i drugih polja grafičkog dizajna, da promoviše i produbljuje međunarodnu saradnju, da pomaže uzdizanju kreativnog nivoa i duhovnog potencijala grafičkog dizajna, te da služi formiranju visokih vrijednosti u dizajnu i da prikazuje tendencije u vizuelnoj kulturi. Kao takav, moskovski bijenale je svojevrsan katalizator razvoja. Zlatna pčela u Moskvi, pod pokroviteljstvom AGI (Međunarodni grafički savez), svakog puta prikaže 1.000 do 1.500 radova autora iz 70 do 80 zemalja, pa je zato postala najveće dizajnersko nadmetanje na svijetu. Nakon gostovanja u Pragu, Berlinu i drugim svjetskim metropolama, izložba stiže u Podgoricu i prikazaće 140 plakata, od kojih su tridesetak njih unikatni originali.