b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predstavljanje romana "Ne budi je" Vladimira Vojinovića

Plato ispred Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

utorak, 16. maja 2017. godine,

sa početkom u 20:00 sati

 


Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuje predstavljanje romana

 

 

NE BUDI JE

autora Vladimira VOJINOVIĆA

 

 

 

Učestvuju:          Andrej NIKOLAIDIS, književnik i književni kritičar

                             Miloš PEJOVIĆ, glumac  i

autor

 

Vladimir Vojinović je rođen 1978. godine u Nikšiću. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, iz oblasti nauke o književnosti. Obavljao je poslove novinara u podgoričkome nezavisnom dnevniku “Vijesti”, poslove honorarnoga saradnika i saradnika u nastavi na studijskim programima za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i za obrazovanje učitelja Filozofskoga fakulteta u Nikšiću, te poslove glavnoga urednika u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Profesor je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, predśednik je Društva crnogorskih izdavača iz Podgorice i umjetnički direktor Internacionalnoga sajma knjiga Glavnoga grada Podgorice. Autor je tri naučne monografije i dva udžbenika, priredio je pet stručnih publikacija i antologija, objavio je više desetina naučnih i stručnih članaka. Autor je i četiri beletrističke knjige – tri romana (“Pioni brda”, “Nafaka” i “Portret Igora Đukića”) i knjige kratkih narativnih tekstova (“Priče iz Montanara”). Pripovijetke iz knjige “Priče iz Montanara” prevođene su na engleski, francuski, njemački, italijanski i ruski jezik, a u Skadru je objavljeno i albansko izdanje te knjite, s naslovom “Tregime nga Montanari”.

 

 

Andrej Nikolaidis je skupa s Jelenom Šušanj i uredio izdanje Vojinovićevog romana, recenzenti su Goran Samardžić i Aleksandar Radoman, stručni konsultant psihološkinja mr Tamara Milić, a tehnički urednik Milutin Marković. Knjigu su u ime izdavača “Plima” Ulcinj i “Buybook” iz Sarajeva potpisali Jovan Nikolaidis i Damir Uzunović.

 

Vojinovićev novi roman majstorsko je tkanje. U ovom tekstu gusta magla je prekrila granicu između iluzije i istine. Svjetlo koje se nazire na kraju dugog, memljivog tunela možda je izlaz... a možda i voz koji pristiže punom brzinom. Proza je to što čita se bez daha, od uvodnih redova do neočekivanog, potresnog kraja. Pa i nakon toga, jer ‘Ne budi je’ još dugo nakon što sklopi knjigu i odloži je na noćni stočić, ostaje uz čitaoca”, zapisao je Andrej Nikolaidis.