b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predstavljanje knjige poezije Nadije Rebronja

Kosa sala Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

četvrtak, 8. juna 2017. godine,

sa početkom u 19:00 sati

 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuje predstavljanje knjige poezije

 

 

FLAMENKO UTOPIJA

autorke Nadije REBRONJA

 

 

 

Učestvuju:          Bogić RAKOČEVIĆ,

                             Ethem MANDIĆ  i

autorka

 

Moderatorka:       Vesna ŠOŠKIĆ

 


Nadija Rebronja je doktorirala književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predaje književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

 Poeziju je objavljivala i u inostranstvu u časopisima i zbornicima, u prijevodu na engleski, španski, italijanski, francuski, nemački, poljski, turski, persijski, makedonski i slovenački jezik. Njena poezija je predstavljena na više značajnih književnih manifestacija i festivala u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi. Po poeziji iz njene knjige “Ples morima”, u prijevodu na italijanski, 2016. godine napravljeno je osam kompozicija na konzervatorijumu Niccolo Piccini u Bariju, koje su predstavljene na nekoliko koncerata u Italiji i Danskoj.

Kao naučnik-istraživač boravila je na Univerzitetu u Beču (2009) i Univerzitetu u Granadi (2010-2011). Kao predavač književnosti održala je nekoliko gostujućih predavanja na univerzitetima u Panami na španskom jeziku. Govori engleski, španski i turski, a služi se ruskim i poznaje arapski jezik. Dobitnica je nagrade Aladin Lukač za najbolju knjigu autora do 27 godina, kao i Priznanja za poeziju gradonačelnika grada Penonome u Panami.

Objavljene knjige:

- “Ples morima”, poezija, NB “Dositej Obradović”, Novi Pazar, 2008;

- “Derviš ili čovek, život i smrt”. Religijski podtekst romana Derviš i smrt Meše Selimovića, naučna studija, Službeni glasnik, Beograd, 2010;

- “Alfa, Alef, Elif”, izbor iz poezije na španskom jeziku, Alea Blanca, Granada, España, 2011;

- “Flamenko utopija”, poezija, Povelja, Kraljevo, 2014. (Drugo izdanje: ,,Flamenko utopija", poezija, Dobra knjiga, Sarajevo, 2016)