b&b podgoricaПрокат автомобилей в Черногории

Predstavljanje knjige "Poslednja stanica Britanija" Gorana Gocića

Kosa sala Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

srijeda, 29. novembra 2017. godine,

sa početkom u 19:00 sati

 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica organizuje predstavljanje knjige

 

POSLEDNJA STANICA BRITANIJA

autora Gorana GOCIĆA

 

 

 

 

Učestvuju:       Vlatko SIMUNOVIĆ i

                        autor

 

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac, književnik i akademski profesor. Njegove je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na dvanaest jezika, između ostalih dnevnici Borba, Politikai Independent; televizijske stanice RTS i Kanal 4; magazini Ekran, Sight & Sound i International Film Guide. 

Radio je kao urednik u više medija (Dnevni telegraf, Plejboj, Bi-Bi-Si monitoring), a nastupao je i na globalnim televizijskim stanicama BBC World i News 24 kao politički komentator, ali je specijalizovan za pitanja culture, o kojoj kontinuirano objavljuje tekstove tri decenije.

Gocić je diplomirao engleski jezik i književnost (Filološki fakultet u Beogradu, 1991), a magistrirao medije i komunikacije (Londonska škola ekonomije i političkih nauka, 1999). Napisao je eseje za dvadeset dva zbornika (Od humanizma do meta- post- i transhumanizma, Peter Verlag, 2016; Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza, Pluto Press, 2000, objavljen na engleskom, norveškom i srpskom, itd.).

Napisao je i četiri studije. To su Endi Vorhol i strategije popa (Prometej, 1997), Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine (Institut za film 2003, koautor, objavljena na srpskom, engleskom i španskom jeziku), Kako ubiti Betovena: Bolest u zagrljaju kulture (Zavod za udžbenike) i Emir Kusturica: Kult margine (Wallflower Press, 2001, objavljena na engleskom, srpskom i kineskom).

Dobitnik je dvijeBorbinenagrade za esej o društvu (1996. i 1997), nagrade „Dušan Stojanović“ za publikaciju iz oblasti filmologije (2002/2003). Njegov prvi roman Tai (Geopoetika, 2013, objavljen na srpskom, engleskom i makedonskom) otvorio je novu paradigmu u pripovjedaštvu, postao bestseler i osvojio četiri nacionalne nagrade, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ (2011/2013) i Ninovu nagradu za roman godine (2014), te ušao u širi izbor za međunarodnu Dablinovu nagradu (2015).

 Izdavač Gocićeve knjige je „Laguna“ Beograd.