Predstavljanje knjige "Filozofija politike" prof. dr Milenka A. Perovića

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

srijeda, 18. septembra 2019. godine,

sa početkom u 19:00 sati

Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuje predstavljanje knjige

 

FILOZOFIJA POLITIKE

autora Milenka A. PEROVIĆA

 

 

Učestvuju:

akademik Pavle GORANOVIĆ,

Slobodan Bobo ČUKIĆ   i

autor

 

 

Prof. dr Milenko A. Perović  rođen je u 1950. godine u Vrbasu, u crnogorskoj kolonističkoj porodici.

 

Diplomirao je na studijama filozofije u Beogradu, a doktorsku disertaciju iz filozofije odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek za filozofiju, radio je kao profesor filozofskih predmeta.

 

Bio je predśednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, jedan je od utemeljitelja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

 

Objavio je oko sto pedeset filozofskih članaka, oko šest stotina kolumnističkih članaka, kao i 20 knjiga.

 

Izdavač knjige „Filozofija politike“ je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

 

 

 

 

 

 

 

...„Najobimnije tematske celine u knjizi s dovoljno razloga profesor Perović je posvetio nastanku pojma politike u građanskom svetu, nastojeći da celovitiji pogled obezbedi obradom američke političke misli i nemačke političke filozofije od 17. do 19. veka (posebno, političke filozofije Kanta i Hegela). Otvarajući složeno pitanje o tome na koji se način politigeneza i politička filozofija 19. i 20. veka može na najproduktivniji način osvetliti i pojmiti, profesor Perović se odlučio za model interpretacija vodećih ideoloških paradigmi i njihovih najznačajnijih teorijskih i filozofskih nosilaca (liberalizam, socijalizam, fašizam i nacizam, konzervativizam i neokonzevativizam i neoliberalizam). Ovaj model je autor upotpunio posebnim studijama o Marksovoj filozofiji politike, o problemu pravednosti te o globalizaciji“... – kaže, između ostalog, u recenziji prof. dr Radomir Videnović.

 

 

 

 

 

Doc. dr Stanko Vlaški u svojoj recenziji, između ostalog, piše: ...„Zasnovana na najtemeljnijem proučavanju svih spisa koji su imali važniju ulogu u nastanku i razvoju političkog fenomena i filozofskog znanja o politici i pisana stilom uzorne jasnoće, Filozofija politike prof. dr Milenka A. Perovića je delo bez čijeg studiranja neće biti moguće valjano školovanje u stvarima filozofskog promišljanja politike na našim prostorima. Jednako se to odnosi na početna, kao i na specijalizovana interesovanja za ovu oblast filozofskog pojma. No, Filozofija politike ima i svoju još obuhvatniju ulogu. Ona će sloviti dubokom duhovnom potrebom kod svih onih kod kojih nije iščezla hrabrost za sintetičkim mišljenjem u filozofiji“...