Kako se učlaniti

Član Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ postaje fizičko lice koje uplati propisanu članarinu, u iznosu od 5 eura, na račun Biblioteke 550-3026130-20. Prilikom upisa potrebno je pokazati važeća dokumenta (lična karta, legitimacija izbjeglih i raseljenih lica, za strane državljane pasoš, a za djecu lična karta roditelja ili staratelja).

Članarina važi jednu kalendarsku godinu.

Dobijanjem članske karte korisnici stiču pravo na korišćenje svih usluga i fondova Biblioteke.

Svaki član Biblioteke dužan je da se pridržava Pravilnika o uslovima, načinu korišćenja i zaštiti bibliotečke građe. 

 

Pozajmica

Biblioteka „Radosav Ljumović“ je pozajmna biblioteka, što znači da se veći dio fonda može pozajmiti i koristiti van prostorija Biblioteke. 

Bibliotečka građa iznajmljuje se na 15 dana, osim obavezne lektire koja se iznajmljuje na period od nedjelju dana.

Ne mogu se iznositi publikacije iz Posebnih fondova i Odjeljenja periodike.  

Korisnik ima pravo produžiti rok za vraćanje pozajmljene bibliotečke građe.

Ukoliko Biblioteka ne posjeduje traženu publikaciju, ista se može obezbijediti međubibliotečkom pozajmicom iz drugih biblioteka.

 

Katalozi

Katalozi predstavljaju sređen popis bibliotečkog fonda i osnovni su instrument informacija za korisnike. Kompletna bibliotečka građa je kataloški obrađena i dostupna korisnicima.  Do 1992. godine Biblioteka izrađuje lisne kataloge, a nakon toga u upotrebi su i elektronski katalozi.

Od 1992. do 2005. godine uporedo su izrađivani elektronski i lisni katalozi. Najprije u programu BIBLIS, a kasnije u programu BIBLIO, koji je bio usklađen sa ISBD standardima. Od 2005.  godine elektronska kataloška obrada odvija se u sistemu uzajamne katalogizacije u mreži COBISS.Net. Prelaskom na sistem COBISS prestala je potreba izrade kataloških listića. 

Baza BIBLIO sadrži 28.220 zapisa za preko pedeset hiljada publikacija i osim lisnog kataloga dostupna je i u lokalnoj kompjuterskoj bazi. Broj kataloških zapisa u COBISS-u premašio je 15.000 i oni su dostupni putem interneta. 

 

Ostale usluge

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Čitaonice

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ svojim korisnicima nudi četiri čitaonice: opštu, dječiju, naučnu i čitaonice periodike.

Opšta čitaonica, nalazi se na prvom i drugom spratu Biblioteke i raspolaže sa 157 čitalačkih mjesta. Opremljena je modernim i funkcionalnim namještajem. Klimatizovana i dobro osvijetljena pruža odlične uslove za rad i učenje.

Članovi Biblioteke imaju na raspolaganju 5 računara sa internet konekcijom i mogućnost korišćenja bežičnog interneta.

Čitaonica periodike korisnicima nudi na čitanje i prelistavanje veliki broj dnevnih i nedjeljnih novina (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine, Vreme, NIN, Globus...), te serijske publikacije iz različitih oblasti stvaranja. 

Naučna čitaonica ima 26 čitalačkih mjesta i nalazi se na drugom spratu Biblioteke. U ovoj čitaonici koristi se građa iz referensne zbirke, kao i dio stručne literature koji se ne pozajmljuje van Biblioteke. 

Članovima je omogućeno korišćenje bežičnog interneta.

Dječija čitaonica namijenjena je najmlađim čitaocima, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Smještena je u prizemlju Biblioteke i raspolaže sa 26 čitalačkih mjesta. Pored slikovnica, ovo Odjeljenje raspolaže sa priručnom i encikopledijskom literaturom namijenjenom predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu.  

Dječija čitaonica Biblioteke raspolaže sa 3 računara sa internet konekcijom i omogućeno je korišćenje bežičnog interneta.

 

Pristup internetu

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ svojim korisnicima nudi besplatan Wireless (bežični internet) koji omogućava nesmetan pristup najraznovrsnijim informacijama, razgledanje elektronske pošte i drugo. 

U Opštoj čitaonici Biblioteke članovi imaju na raspolaganju 5 računara sa internet konekcijom.

Dječija čitaonica Biblioteke raspolaže sa 3 računara sa internet konekcijom.