a

ŽENE U KULTURI: KNJIŽEVNOST

ŽENE U KULTURI: KNJIŽEVNOST

SPISATELJICE, PJESNIKINJE, NAUČNICE, TEORETIČARKE, ISTORIČARKE, PROFESORICE KNJIŽEVNOSTI – UKLJUČITE SE!

Serijal „Žene u kulturi“ se nastavlja tribinom o književnosti! Kako je april mjesec književnosti tako se i ovomjesečna tribina iz serijala „Žene u kulturi“ posvećuje književnom stvaralaštvu. Na tribini će biti riječi o poziciji žena u književnosti, o stanju u domenu prevodilaštva kao i o stanju u teoriji književnosti.

Želimo da otvorimo diskusiju o ovim i sličnim temama i pozivamo vas da doprinesete svojim idejama!Učestvuju:

➡️Književnica Dragana Kršenković Brković – autorka brojnih romana, zbirki pripovjedaka i monografija između kojih se izdvajaju „Atelanska igra“, „Izgubljeni pečat“, „Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u Ranim jadima Danila Kiša“ kao i knjiga za đecu – „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“ i ostale. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore.

➡️Aleksandra Nikčević-Batrićević doktorirala je na Odsjeku za anglistiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Od septembra 2013. godine do novembra 2015. godine bila je rukovoditeljka Studijskog programa za engleski jezik i književnost. Predsjednica je Crnogorske asocijacije za američke studije „Dr Biljana Milatović“ i jedna od organizatorki međunarodnog naučnog skupa anglista koji se održava na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u organizaciji Studijskog programa za engleski jezik i književnost. Organizatorka je naučnih skupova posvećenih ženskom pismu koji se održavaju u Američkom uglu u Podgorici.

➡️Jelena Nelević (Martinović). Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Objavljivala u brojnim časopisima za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” izašla je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Urednica je nedjeljnog dodatka “Dom” u ND “Vijesti”. Jelena Nelević-Martinović je dio “prvog vala” crnogorskih pjesnikinja i jedna je od četiri autorice prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret*na asfaltu”, objavljene 2014. godine.

➡️Tanja Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac. Dobitnica je više nagrada od kojih se ističe nagrada Srednjoevropske inicijative za književnost 2016. godine. Takođe je dobitnica više međunarodnih sitpendija, a uz to je dva puta bila predstavnica Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana.

➡️Sanja Vojinović rođena je 1979. godine u Podgorici. Diplomirala i magistrirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Doktorandica je na Filozofskome fakultetu u Splitu. Koautorka je Čitanke za IX razred devetogodišnje osnovne škole, kao i dnevnika čitanja I knjige su tvoji prijatelji, za isti razred i Čitanke za IV razred Gimnazije. Autorica je studije „Kodovi Borislava Pekića“, kao i stručnih i naučnih radova objavljenih u periodici.

Tribina počinje u 18 h u sali Božidar Vuković Podgoričanin u Biblioteci.

Quick Navigation
×
×

Cart