a

LIJEVE GREŠKE – BUDO SIMONOVIĆ

LIJEVE GREŠKE – BUDO SIMONOVIĆ

Najnovija knjiga novinara i publiciste Buda Simonovića „Lijeve greške” („Jumedia Mont”, Podgorica i „Štampar Makarije”, Beograd) promovisana je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”, u četvrtak, 1. februara, s početkom u 19 časova.

O knjizi i autoru govorili su recenzenti prof. mr Zora Jestrović i prof. dr Draško Došljak. Program je vodio novinar i publicista, Milan Stojović, a publici se obratio i sam autor – Budo Simonović.

Recenzentkinja,  prof. mr Zora Jestrović, kazala je da knjiga dokumentarno-istorijske proze „Lijeve greške” predstavlja stvaralačku i ljudsku misiju svoga autora. Istovremeno, istakla je da autor, Budo Simonović, kada je u pitanju književna problematika, uvijek iznenadi nečim, u prvi mah, već poznatim, ali, ulazeći u sadržajnu strukturu njegove knjige, ono što se činilo poznatim postepeno se osvjetljava novim relevantnim podacima i saznanjima.

„Rukopis Buda Simonovića „Lijeve greške”, sa podnaslovom „Istine i laži o sumračnom razdoblju NOB u Crnoj Gori od septembra 1941. do maja 1942. godine” – kako i u uvodnom dijelu piše – nema pretenzija da bude istorija, cjelovita, svestrana i sveobuhvatana priča o onome što se tokom NOBa s jeseni 1941. i do proljeća, maja 1942. godine, zbivalo u Crnoj Gori. Sadržaj rukopisa je ograničen prostorno i vremenski: tri godišnja doba i prostor Crne Gore.” – kazao je recenzent prof. dr Draško Došljak.

Autor knjige je kazao da mu je veoma drago što ljudi već reaguju na njegovu knjigu, jer jedino na taj način može vidjeti gdje je  pogriješio i dokle je, njome, uspio da stigne: „Ako Zaratustrina tvrdnja da prećutane istine vremenom postaju otrovne i nije možda uvijek i do kraja tačna, nema nikakve sumnje da svaka prećutana laž zakonito vremenom postaje otrovna istina.”

Quick Navigation
×
×

Cart