a

„TRAG DRUGE” I „PRISUTNIK” AUTORSKO VEČE DR KRISTINE BOJANOVIĆ

У суботу 16. 3. 2024. године у 19 ч у Народној библиотеци „Радосав Љумовић“, одржано је ауторско вече професорке филозофије, културологије, етике, теорије културе, медијске етике и историје цивилизације, пјесникиње, преводиоца и полиглоте др Кристине Бојановић са Универзитета Доња Горица поводом двије њене књиге: „Траг друге“ и „Присутник“.

Као модератор и издавач говорила је мр Наталија Ђалетић, која је истакла да се присуствује „ауторској вечери на којој имамо прилику да у исти мах говоримо и о филозофији и о поезији“, те да је „још ређи случај да су обје уједињене у једној особи“.

Као пјесник и теоретичар умјетности, о дјелу др Кристине Бојановић говорио је мр Милован Новаковић, и с друге стране пјесник и филозоф др Милисав Гудовић.

Господин Новаковић је дјело професорке Бојановић сагледао филозофски, кренувши од Парменида (515–450. г. п. н. е) код којег је простор био пуноћа а уједно значило тјелесност, биће и ум, а биће уједно било Бог, истина и једно. Тако је у дјелу професорке Бојановић сагледана позиција жене у свијету макро и микро космоса, па самим тим и пјесника. Највеће сагледавање на дјело професорке Бојановић урађено је кроз Емануела Лавинаса (1906–1995), француског филозофа, теолога, јудаисте и аутора.

С друге стране, господин Гудовић је о књизи „Присутник“ између осталог рекао да она „обилује конкретношћу особене врсте, која је ако се смије рећи књига утисака и то у посве специфичном значењу речи“, и да је „ријеч о пјесникињи која је лирски освијестила и убједљивим тоновима и сликама дочарала да је човјек у свијету вазда гост, те да мора показати и исказати захвалност за дарове који се пред њега износе“

На крају ауторске вечери др  Бојановић је прочитала неколико својих пјесама, а није изостало ни учешће публике са питањима.

Quick Navigation
×
×

Cart