a

U BIBLIOTECI ODRŽANA TRIBINA POD NAZIVOM “ZBOG ČEGA ČITAMO”

U četvrtak, 7. marta, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 časova, održana je tribina pod nazivom „Zbog čega čitamo“.

Učesnice tribine bile su: Svetlana Jovetić Koprivica, Biljana Milićević, Biljana Manigoda i Andrijana Deletić Milačić.

Andrijana Deletić Milačić koja je bila u ulozi moderatora, pozdravila je prisutne i kazala da će razgovarati o temi koja nikada ne gubi svoju aktuelnost i važnost. Izrazila je veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovoj tribini i kazala da je najbolje započeti veče sa najvažnijom karikom u obrazovanju, i prepustila riječ drugoj učesnici tribine, učiteljici Biljani Milićević.

U svom izlaganju, učiteljica Biljana Milićević kazala je da predviđa određene korake kako bi došla do situacije da najmlađi zavole čitanje.  Istakla je da čitanje ne treba smatrati obavezom, već da se najmlađima mora objasniti koliko benefita donosi čitanje.

„Mogu da kažem, da nam čitalačka pismenost nije na zavidnom nivou, postoji jedna rečenica koju uvijek koristim, ‘od čitanja se raste’. Posebno me raduje kada djeca čitaju i odvajaju dovoljno vremena da se tome posvete, smatram da nas u današnjem vremenu najviše remete sitne ’sprave’ koje apsolutno svi koristimo više nego što je potrebno.  Zadovoljstvo mi je što imam priliku drugima da pokazujem da, pored ovog svijeta koji mi živimo, postoje divni svjetovi koje imamo priliku da oživimo čitanjem. Veoma je važno povezati se emocionalno sa knjigom“ – kazala je treća učesnica tribine, profesorica književnosti Biljana Manigoda.  

Riječ je dobila profesorica književnosti Svetlana Koprivica, koja je u uvodnom dijelu izlaganja kazala da je čitanje vrsta sofisticirane sposobnosti koja nije laka za osvajanje: „Telefon je nešto što je jednostavno, jednim klikom otvarate cio jedan svijet, što nije slučaj sa čitanjem. Čitanje traži vrijeme i energiju, traži neku određenu moć da uđeš u tu priču i da je razgradiš. Smatram da čitanje kod djece kreće ekspanzivno pa onda ima svoje zatišje, što znači da ne ide uvijek uzlaznom putanjom. Vjerujem da svako na svijetu ko je ovladao vještinom čitanja, može u toku dana pročitati najmanje desetak rečenica nekog klasika od kojeg će nam uvijek biti lijepo i korisno.“

Andrija Deletić Milačić kaže da djeca svakodnevno čitaju nešto, da su oni konstantno iznad nekih tekstova, ali je najveće pitanje šta oni čitaju na telefonima i da o tome najviše treba voditi računa.

Quick Navigation
×
×

Cart