a

DVIJE GODINE MIGRACIJA IZ UKRAJINE I RUSIJE U CRNOJ GORI: POSLJEDICE, IZAZOVI I MOGUĆNOSTI

U okviru kulturne i obrazovne inicijative novih migranata, a u organizaciji fondacije „Pristanište“, 20. 3. 2024. godine u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u Podgorici, održan je okrugli sto na temu „Dvije godine migracija iz Ukrajine i Rusije u Crnoj Gori: posljedice, izazovi i mogućnosti“. Diskusija učesnika trajala je od 14h do 15:30h.

Fondaciju „Pristanište“ čini građane različitih zemalja koji žive u Crnoj Gori ujedinjeni u pružanju pomoći izbjeglicama iz rata u Ukrajini.

„Pristanište“ pomaže državljanima Ukrajine, Rusije i Bjelorusije koji su bili prisiljeni na bijeg iz svojih zemalja, pruža privremeni smještaj u Crnoj Gori, osigurava sim-kartice i set proizvoda za prvu pomoć, pruža psihološku pomoć, savjetuje o legalizaciji i boravišnoj dozvoli u Crnoj Gori, pomaže pri pronalaženju stalnog smještaja i zaposlenja i djeci obezbjeđuje pristup obrazovanju.Nakon diskusije učesnika prikazana je film „Bezratna zona“, koji govori o Urkajincima, Rusima i Bjelorusima koji su, nalazeći utočište u Crnoj Gori, prevazišli razlike i mržnju. Film je trajao do 17h, a onda je publika vodila razgovor sa Tajom Zubovov koja je reditelj filma.

Quick Navigation
×
×

Cart