a

„(PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENA” RANKA PAVIĆEVIĆA

Knjiga novinara i publiciste, rođenog Podgoričanina koji je život i rad vezao za Budvu, Ranka Pavićevića „(Po)Etike(te) jednog vremena“ predstavljena je u  Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u petak, 22. marta.

Književni kritičar i pjesnik mr Milorad Durutović, istakao je da knjiga „(Po)Etike(te) jednog vremena“ sadrži tematski i žanrovski raznovrsne tekstove, a da sam naziv knjige ukazuje na to, jer, dodaje on, funkcioniše kao višestruka igra riječi, koja signalizuje i da je „literarnost“ takođe bitan kvalitet Pavićevićevih tekstova. „Ono što smatra bitnim kada je u pitanju ova knjiga, ogleda se u Pavićevićevim kolumnama u kojima je autor pokazao ličnu i građansku hrabrost, gdje istupa imenom i jamči za svaku napisanu riječ.

Sve što je pisao Ranko Pavićević u pedesetak kolumni koje sabira ova knjiga, pisali su i mnogi drugi, ali on je sve to pisao u vrijeme kada su ćutali mnogi drugi, ili su pak svoje kritičke rezone iznosili dobro sakriveni iza paravana, lažnih imena, avatara, “botova” i slično. I nije to činio u službi neke propagandne ili ideološke mašinerije, nego, bez izuzetka, uzimajući rakurs običnog naroda, čovjeka, ili građanina. Ovo naglašavam, jer mnogo čega što se danas prodaje kao kolumnistika, ipak to nije – navodi Durutović. Odnosno, Pavićević kritikuje političke klase, ili “političke elite” kako se danas češće kaže“, dodaje Durutović.O ovom Pavićevićevom djelu govorio je i novinar i književnik Novica Đurić, koji na početku ističe da knjiga predstavlja intrigantan i duboko promišljen prikaz kulturoloških, društvenih i političkih fenomena koji su oblikovali savremeno doba na prostorima bivše Jugoslavije.

Quick Navigation
×
×

Cart