a

DAN STUDENATA U BIBLIOTECI

Povodom Dana studenata, 4. aprila 2024. godine u periodu od 11 do 12 sati, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u Podgorici, održano је predavanje o mentalnom zdravlju mladih. Predavanje je održala psiholog Varja Pejković, a u organizaciji Cazas-a, Centra za omladinsku edukaciju, Evropske omladinske kartice i nevladine organizacije Agape.

Na početku se ispred Centra za omladinsku edukaciju i Evropske omladinske kartice obratila Ana Vukčević, čestitavši Dan studenata. Čestitkama se pridružila i psiholog Varja Pejković, nakon čega je počela svoje predavanje koje je ujedno bilo i mala interaktivna radionica sa mladima.

„Jako je važno da prepoznamo svoje emocije, da imenujemo svoje emocije i da znamo da se nosimo sa svojim emocijama. Jer problem sa mentalnim zdravljem je naplata koja dođe poslije određenog vremena ako se nismo bavili njime na vrijeme, što je isto kao da nismo išli kod zubara do svoje 22 ili 23 godine ili slično“, istakla je Pejković.

Tokom svog predavanja Pejković je pitala studente kako oni organizuju svoje vrijeme. Studenti su bili aktivni pa su odgovarali i time učestvovali u dijalogu. „Struktura dana je jako važna, vaše radne navike i slično“, rekla je Pejković a zatim nacrtala Maslovljevu piramidu koju čine:

1)       Ja i moje tijelo, u koje spada trening, ishrana i sl;

2)       Ja i drugi, u koje spada druženje, pohvale, ne/kompromisi i sl;

3)       Ja i moje biće, moje sopstvo u koje spada rad na sebi, naše slabosti, čitanje, trening i sl.

„Čitati, prepoznati izvore, prepoznati šta je dobro… Briga o sebi je vaša ažurnost i potreba i odgovornost prema sebi“, rekla je Varja Pejković mladima i dodala „da je jako važno kako tretiramo sebe u slabostima i da ne treba sebe tretirati žrtvom već biti njegujući prema sebi… Ako 85% toga dobrog ostvarimo iz Maslovljeve piramide uradili smo mnogo po pitanju sopstvenog mentalnog zdravlja“.

Tokom predavanja Pejković je dala vježbu „Lična piramida“, po ključu Maslovljeve piramide, a pred kraj predavanja dala je drugu vježbu mladima – da nacrtaju sebe ili ispišu svoje ime na sredini papira i tako izdvoje što im je bliže a šta dalje, kao i koje su njihove mreže podrške.

Predavanje psihologa Varje Pejković pokazalo se vrlo uspješnim i vrlo korisnim i konstruktivnim po mlade, jer je podstakla mlade na rad u toku predavanja i na dijalog.

Screenshot
Quick Navigation
×
×

Cart