a

KUĆA STOJANOVIĆA OTVORENA ZA POŚETIOCE I ČLANOVE

KUĆA STOJANOVIĆA OTVORENA ZA POŚETIOCE I ČLANOVE

Na dan obilježavanja 140 godina od osnivanja Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, za pośetioce i članove otvorena je Kuća Stojanovića. U ovom objektu je danas održana prva promocija – promocija knjige pjesama i notnih zapisa Ane i Marka Klepića “Djeci Crne Gore, s ljubavlju”.

Bibliotečki fond u Kući Stojanovića broji oko 4000 izdanja (domaća i strana literatura, kritika, istorija, stručna literatura…), a već danas učlanjeno je 6 novih korisnika Biblioteke! Kuća Stojanovića otvorena je za korisnike svakoga dana od 11 do 13 h.

Kuća porodice Stojanović – Milinka i Antonija, jedne od najuglednijih porodica XX vijeka poklon je Glavnom gradu Podgorici. Prvenstveno namijenjen potrebama Biblioteke “Radosav Ljumović“, rekonstruisan, ovaj objekat će služiti unapređenju kulturne ponude Glavnog grada i unapređenja kulture u dijelu grada izvan njegovog centra. Fond Biblioteke u Kući Stojanovića biće uvećan za 200 knjiga – poklon sugrađanina Marka Boškovića.

U ovom prostoru, planirano je, tokom 2021. godine održavanje projekcija filmova i diskusija na temu „Književnost i film“, koje je usmjereno na mlađu populaciju sugrađana. Kuća Stojanovića postaće rezidencija za lokalne autore, stvaraoce i umjetnike, svojevrsni kreativni centar namijenjen zadovoljavanju kulturnih potreba mladih. Prostor u podzemlju kuće, zamišljen kao atelje, biće dat na korištenje mladim likovnim i vizuelnim stvaraocima Podgorice. Biće organizovani i koncerti kamerne muzike, kao i koncerti lokalnih muzičara i bendova.

Imajući u vidu biografiju članova porodice Stojanović, Milinka i Antonije, kao i njihovu zaostavštinu u vidu napisanih knjiga, ali prije svega, imajući u vidu njihov društveni angažman, tokom 2021. godine u ovom prostoru održaćemo u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto program śećanja na Antoniju i Milinka Stojanović.

Quick Navigation
×
×

Cart