a


Stripoteka, sektor posvećen kulturi stripa u sklopu Narodne biblioteke „Radosav Ljunović“, Podgorica nastao je u novembru 2021. godine kao incijativa za širenje i promociju kulture stripa.
Strip art prepoznat je u svijetu kao deveta umjetnost te samim tim njegova prisutnost u sklopu gradske biblioteke od izuztnog je značaja za kulturu.

Koncept ovog sektora osmišljen je za sve uzraste i pruža mogućnost upoznavanja sa umjetnošću stripa kroz brojne naslove, od kojih je trenutno u ponudi preko 250.
Ljubitelji stripa u našim prostorijama imaju mogućnost besplatno čitati neke od najpoznatijih naslova stripa, kako poznatih strip junaka tako i poznatih strip autora počevši od italijanskog i francusko-belgijskog stripa, američkih grafičkih novela kao i japanskih mangi.
Takođe, za one najmlađe, organizuju se i besplatne radionice dva puta mjesečno pod nazivom „Strip Subota“. Cilj ovih radionica je predstaviti kreativni svijet izrade samog stripa i potencijalno zainteresovati mlađe za ovu vrstu umjetnosti.

STRIP SUBOTE

Radionice stripa za cilj imaju podizanje svijesti o devetoj umjetnosti u Crnoj Godi, kako kod najmlađe publike tako i kod starijih. Podsticanje kreativnosti i obogaćivanje kulture gdje je krajnji cilj da djeca nauče i unaprijede svoje crtalačke sposobnosti i sposobnosti kadriranja
Radionica je bestplatna i namijenjena je uzrastu od 11 godina i više, a održave se dva puta mjesečno. Od materijala za crtanje potrebno je donijeti školski pribor, svesku bez linija ili blok za crtanje.
Radionice vodi Luka Cakić, crnogorski strip autor.

PREDAVAČ

Luka Cakić iz Podgorica, rođen 04.09.1990, profesionalno se bavi ilustrovanjem i crtanjem od 2011 godine. Neki od značajnijih projekata na kojima je radio:

  • Super Zvjezdana – strip finansiran od strane Evropske Unije u cilju promovisanje vrijednosti EU najmlađoj publici
  • Žene u konfliktnim zonama – storyboard odrađen za istoimeni kratki film pod pokroviteljstvom The Film House produkcijske kuće, prezentovan na 77. samitu UN-a u Nju Jorku.
  • Kassowitz – strip, kriminalistička drama u izdavaštvu System comics iz Beograda
  • Crestfallen – strip , epska fantastika, uspješno finansiran na Kickstarter platformi

RADIONICE STRIPA U 2023.

04.02

18.02

11.03

08.04

29.04

06.05

27.05

24.06

Quick Navigation
×
×

Cart