a

PROMOCIJA LEKSIKONA SLIKARA MANJINSKIH NARODA CRNE GORE “SAGA SVJETLOSTI”

PROMOCIJA LEKSIKONA SLIKARA MANJINSKIH NARODA CRNE GORE “SAGA SVJETLOSTI”

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, 19. maja 2021. godine (srijeda), sa početkom u 19 časova, u  sali Marko Miljanov Narodne biblioteke„Radosav Ljumović”, održaće se promocija Leksikona slikara manjinskih naroda Crne Gore pod nazivom “Saga svjetlosti”.

Govoriće: dr Anatazija Miranović, istoričarka umjetnosti, mr Selma Đečević, likovna umjetnica i teoretičarka umjetnosti i Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Leksikon prezentuje opus 54 umjetnika manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori.

Izdavanjem Leksikona stavlja se više svijetla na ulogu i doprinos slikara manjinskih naroda ukupnom crnogorskom likovnom i umjetničkom stvaralaštvu i kroz ovakvu formu naglašava bogatstvo i raznovrsnost umjetničkog izraza, koji se staču u jedinstven kulturni potencijal Crne Gore.

Leksikonom je, zapravo, predstavljen dio savremene crnogorske umjetnosti koju su stvorili pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori, doprinoseći bogatstvu različitosti umjetničkog stvaranja na našim prostorima, donoseći na svojim platnima i crtežima dah Orijenta i Mediterana, miris jasmina, šadrvane i avlije, kamene uličice starih primorskih gradova, zavičajne prostore sjevera naše zemlje sa svim njihovim osobenostima i ljepotama…

“Ovaj Leksikon predstavlja krunu pod kojom su se okupili umjetnici različitih generacija, raznovrsnih likovnih poetika, koji su svoje stvaralaštvo vezali za rodnu grudu ili su otišli u svijet i stekli međunarodnu reputaciju. Svi oni utkali su svoje djelo u jedinstvenu mozaičku sliku koja predstavlja likovnu umjetnost manjinskih naroda u Crnoj Gori”, zapisala je Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti u uvodnom tekstu Leksikona.

Riječ izdavača i uvodni tekst pored našeg dati su na albanskom i engleskom jeziku.

Izdavač Leksikona je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Promocija će se održati uz poštovanje epidemiološkoh mjera.

Quick Navigation
×
×

Cart