a

NOVO IZDANJE BIBLIOTEKE: “ARTIKULISANA RIJEČ” RADOVANA ZOGOVIĆA

NOVO IZDANJE BIBLIOTEKE: “ARTIKULISANA RIJEČ” RADOVANA ZOGOVIĆA

U izdanju JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ objavljeno je crnogorsko izdanje knjige poezije Radovana Zogovića „Artikulisana riječ“!

Prvo izdanje knjige „Artikulisana riječ“ objavljeno je 1965. godine u izdanju Prosvete – Beograd. U Crnoj Gori, do sada, objavljivana su izabrana djela i izbori iz djela Radovana Zogovića, ali od prvog izdanja do danas, knjiga poezije „Artikulisana riječ“ nije imala drugo izdanje.

Urednik knjige i priređivač je crnogorski književnik Miraš Martinović. Lelturu i korekturu potpisuje Mirka Zogović dok je dizajn korica i knjige uradio Dimitrije Popović.

U Predgovoru knjige, Miraš Martinović je zapisao: „Na početku XX vijeka rodio se Radovan Zogović. Pjesnik će stasavati s bremenitim vremenom, s događajima koji su ga obilježili, a bili značajni, u istorijskom i svakom drugom smislu. Veliki pjesnici ponajbolje osjećaju duh vremena u kome žive, artikulišući ga kroz poeziju, ostavljajući duboke tragove i univerzalne poruke za dolazeće vjekove i ljude koji će se rađati. (…)

U djelu Radovana Zogovića poetika i etika su našle najljepšu sintezu. „Artikulisanu riječ“ čine stihovi – bjeluci koje je vajala moćna rijeka vremena, i pjesnik, duboko zaronjen u njene virove, odakle je zahvatao. (…)

Kada se jedan narod nađe u opasnosti, a u istoriji je bilo takvih primjera, po nekom unutrašnjem zakonu, nužnošću samom, priziva svog velikog pjesnika, svjestan da u njegovom djelu živi biće naroda. Zogović je pjesnik koga možemo prizvati, na koga se možemo pozvati. Crnogorski narod je imao istorijsku sreću što je poslije Njegoša rodio Radovana Zogovića“.

Promocija knjige poezije „Artikulisana rijeć“ Radovana Zogovića održaće se u četvrtak, 20. maja u 19:00 časova u sali Marko Miljanov JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“.

Na promociji će govoriti Miraš Martinović, Mirka Zogović i Tijana Rakočević.

Quick Navigation
×
×

Cart