a

GOSTOVANJE RUMUNSKOG PISCA KLAUDIJU KOMARTINA

GOSTOVANJE RUMUNSKOG PISCA KLAUDIJU KOMARTINA

U poneđeljak, 30. maja, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ će se održati autorsko veče rumunskog pisca Klaudiju Komartina.

Ova promocija održava se u okviru serijala „Stranac“ koji je ovog mjeseca posvećen rumunskoj književnosti i kulturi.

➡️ Klaudiju Komartin je rumunski pisac i prevodilac koji se smatra za jednog od najuticajnijih rumunskih savremenih pjesnika. Klaudiju je urednik eminentnog časopisa za poeziju „International poetry“, a pored toga je i potpredsjednik rumunskog PEN centra. Duži niz godina predstavlja se kao pokretač i organizator serije javnih okupljanja i književnih čitanja u sklopu „Blecher“ instituta.

➡️ Neka od djela iz njegovog bogatog opusa jesu „Papusarul si alter insomnii“, „Un anotimp in Berceni“, antologija „Maestrii unui arte mortibunde“. U 2012. godini bečka izdavačka kuća „Korrespondenzen“ objavila je njegove radove u bilingvalnoj antologiji „Und wir werden die Maschinen fur uns weinen lassen“. Prevod ovih radova na njemački jezik zasluge su prevodioca Georga Aešta. Našoj i regionalnoj publici i ljubiteljima rumunske književnosti najviše se približio zbirkom pjesama „Vrpce potaman za balu mesa“ u izdavaštvu Ljubinke Stankov Perinac.

➡️ O procesima stvaranja književnog djela, rumunskoj književnosti, autorskim djelima sa autorom će razgovarati književna teoretičarka i kritičarka Dragana Erjavšek. Takođe, za sve prisutne je obezbijeđen i prevodilac sa rumunskog na crnogorski jezik.

Program će se održati u sali „Marko Miljanov“ sa početkom u 19 časova.

Dobro došli!

Quick Navigation
×
×

Cart