a

MALI KORIFEJ

U petak, 9. februara, s početkom u 19 časova, u sali „Marko Miljanov“ Biblioteke „Radosav Ljumović“ promovisana je knjiga „Mali korifej“ autora Dragiše L. Jovovića.

Ovom knjigom, autor je obilježio trodecenijski lirski jubilej. O knjizi i stvaralaštvu autora govorile su: Svetlana Kalezić Radonjić, Svetlana Čabarkapa, Sanja Vojinović, a poeziju je čitala glumica Branka Femić Šćekić.

Čitanjem pjesme „Moja kuća” veče je otvorila glumica Branka Femić Šćekić.

Prisutnu publiku u sali Marko Miljanov pozdravila je Sanja Vojinović i izrazila veliko zadovoljstvo što je dio promocije knjige „Mali korifej” i što je Biblioteka puna ljudi koji podržavaju stvaralaštvo autora.  Istakla je da  bi ovu knjigu trebali svi roditelji čitati mališanima.

 Svetlana Kalezić Radonjić kazala je da je pjesma za djecu oduvijek predstavljala odmor od metafizičkog beznađa poezije za odrasle koja se, kako je tvrdio čuveni teoretičar književnosti Hugo Fridrih, uglavnom opisivala negativnim kategorijama: „Iako se stepen modernosti dječje pjesme često tumači stepenom odsustva pouke, pouka na izvjestan način mora postojati zbog same prirode dječje književnosti i činjenice da je upućena onima koji tek stasavaju, te je važno prenijeti im neka znanja i iskustva literarnim putem.“

“Ovo je poetska zbirka koja se pojavljuje tri decenije nakon što sam objavio svoju prvu knjigu. U njoj sam napravio širi izbor pjesama iz dosad objavljenih zbirki. Neke pjesme nijesam mijenjao, neke sam donekle izmijenio. Ima i novih.” – kazao je autor knjige Dragiša L. Jovović.

 Svetlana Čabarkapa kazala je da je ovo knjiga koja zaslužuje sve čestitke i da joj poetsko stvaralaštvo autora Dragiše L. Jovovića nije nepoznato.  Istakla je da je poezija autora impresivna i da se najviše dopada onima kojima je i namijenjena, najmlađima, a dopada se i odraslima što smatra velikim uspjehom. Smatra da je ova knjiga poetski spomenar.

Dragiša L. Jovović jedan je od osnivača Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore. Objavio je zbirke pjesama „Da se pitam”, „Koncert na obali”, „Zavrzlamke”, „Ples sa vjetrom”, „Sunčeve pregršti”, „Jedra malog mornara”, „Poetska bašta” i još mnogo drugih.  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: nagrada Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu objavljenu u 1995. godini, priznanje Književno – izdavačke zadruge „Knjigoteka” Beograd za unapređenje književnosti za djecu, priznanje Nacionalnog literaturnog muzeja Bugarske za uspješnu saradnju…

Pjesme i priče Dragiše L. Jovovića zastupljene su u antologijama, školskim udžbenicima i almanasima u zemlji i inostranstvu.  Jovovićevo stvaralaštvo je tema više diplomskih radova i okruglih stolova.

Quick Navigation
×
×

Cart