a

PROMOCIJA ČASOPISA UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA CRNE GORE „STVARANJE”

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u srijedu 3. aprila 2024, promovisan je najnoviji broj časopisa UKCG (Udruženje književnika Crne Gore), pod nazivom „Stvaranje“.

Veče je otvorio književni kritičar mr Milorad Durutović koji je pozdravio prisutne i istakao da časopis „Stvaranje“ opstaje još od 1946. godine.

„U svojoj zavidnoj istoriji Časopis je prolazio vremena velike slave, velikih književnih imena, čak i za standarde književne i kulturne scene u SFRJ, preživio vremena velikih iskušenja, čak i stradanja, tokom prve dvije decenije 21. vijeka, da bi se i danas mogao podičiti, iako nije lišen udaraca što dolaze i zdesna i slijeva, zavidnim dometima. Posebne zasluge u tom smislu pripadaju glavnom i odgovornom uredniku mr Aleksandru Ćukoviću, kao i njegovom prvom saradniku pjesniku Miljanu Nikoliću”, rekao je Durutović.

Glavni i odgovorni urednik časopisa, mr Aleksandar Ćuković istakao je da časopis „Stvaranje“ predstavlja prostor gdje se sudaraju poetike, mišljenja, pogledi, koji se, u krajnjem, stapaju u jedinstvenu cjelinu, težnju za istinskim stvaranjem i inspiracijom.

„U modernom društvu, gdje se mijenjaju paradigme, gdje se društvene, političke i ekonomske dinamike neprestano prepliću, uloga pisca postaje sve više izazovna i odgovorna. Javni angažman pisca nije samo privilegija, već i obaveza prema društvu i vremenu u kojem živimo”, kazao je mr Ćuković.

Urednik ovog izdanja je takođe istakao da časopis „Stvaranje“ često istražuje različite aspekte javnog angažmana pisca te da kroz analizu književnih djela koja su prožeta dubokim društvenim i političkim porukama istražuje kako pisac koristi svoj talenat i glas kako bi pokrenuo promjene, izazvao duboka razmišljanja ili osvijestio društvene nepravde.

Potom se podgoričkoj publici obratio mr Miljan Nikolić, član redakcije, koji je naglasio da „poezija i stvarnost koliko god bile različito utemeljene u jeziku kojim se interpretiraju najvjerodostojnije, najbolje funkcionišu kao komparativne dimnezije postojanja kako pjesnika tako i čitalaca, odnosno stanovnika jednog parčeta svijeta i vremena.“

„Stvaranje i stvarnost nisu slučajno u sazvučju srpskog jezika dva pojma koja se u svojoj osnovi podudaraju i preklapaju u čak pet slova, jer stvarnost je u konstantnom procesu stvaranja, ne postoji zamrznuta, status quo slika stvari, koja ikome odgovara kao realna osnova u kojoj se živi, stvarnost je u previranju, destrukturalizaciji svojih elemenata“, rekao je Miljan Nikolić.

Nikolić je, takođe, istakao da časopis „Stvaranje“ svojim sadržajem ilustruje vrijeme u kojem su nastajale pjesme, pripovijetke, književni osvrti, eseji, satira i kritike…

Književnica Marijana Zečević je navela kako je „još u staroj Grčkoj i Rimu, književno stvaranje privlačilo pažnju filozofa, retoričara i jezikoslovaca. Zanimljivo područje ispitivanja književnog umjetničkog djela jeste odnos između autora i književnog djela, što je samo stvaranje. Otuda je stvaranje ne samo jedan umjetnički proces već i smisao i zadatak proučavanja književnosti. Stoga, sami naziv časopisa ’Stvaranje’ sublimira mogućnost tog jednog opsežnog korpusa: književnost kao umjetnost i nauku o književnosti.”

„Njegova sinhrona i dijahrona perspektiva je jedan razvojni put od Mihaila Lalića, Janka Đonovića i Mirka Banjevića do savremenih pisaca i Aleksandra Ćukovića koji je glavni i odgovorni urednik časopisa ’Stvaranje’ od 2019. godine“, konstatuje Zečević.

Quick Navigation
×
×

Cart