a

RADIONICA ZA DJECU „ANA I GOSPODIN STRAHOJED”

U subotu, 06. aprila na Odjeljenju za djecu održana je radionica „Ana i gospodin Strahojed“. Radionicu je vodila učiteljica Maja Petričević.

Djeca su razgovarala o svojim strahovima, nabrajajući ih: strah od letjenja, strah od mraka, strah od zubara, od usisivača, životinja, buba, mraka, čudovišta, lifta, škole, javnog nastupa, strah od oluje, od injekcije…

Dalje su kroz igru i crtanje razgovarali o tome što se sve događa sa tijelom kada smo uplašeni. O čemu razmišljamo, kako se osjećamo…

Zatim su čitali priču o djevojčici Ani i njenom drugu gospodinu Strahojedu.

Djeca su odgovarala na pitanja kakva je djevojčica Ana? Čega se sve plašila? Ko je čovječuljak koji se tokom priče pojavljuje? Gdje čovječuljak odvodi Anu? Da li strah može da bude smiješan? Kako izgleda Strahograd? Kako se Ana riješila svojih strahova koji joj ne daju spavati?

Završi rečenicu:

U strahu su velike oči, samo diši pa će…

Djeca su crtala svoje strahove i razgovarala o tome na koje sve načine mogu da ih prevaziđu. Napravili su zajedno s učiteljicom tabelu u koju su unijeli prijedloge na koje načine se sve može boriti protiv strahova.

Najmlađi učesnici radionice, svoje crteže na kojima su prikazali strahove, dali su zamišljenom Strahojedu. Stariji su razgovarali o tome na koje se načine može prevazići i pobijediti strah.

Djeca su odgovarala na pitanja:

– Koji im je najveći strah?

– Da li mogu da se izbore sa njim?

– Ako se izborio/la sa strahom, da objasni na koji način je to postigao/la.

– Ako se nije izborio/la, potrebno je pronaći način borbe…

Na kraju radionice pisali su priču na temu: „Staša, Lazar, Minja… i gospodin Strahojed ili gospođica Strahojedica“.

„Do nove radionice, djeco čitajte jer se od čitanja raste“, poručuje učiteljica Maja!

Quick Navigation
×
×

Cart