a

ZBORNIK POEZIJE I PROZE PROSVJETNIH RADNIKA „ARHIPELAG“

U utorak, 9. jula, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, promovisan  je zbornik poezije i proze prosvjetnih radnika – „Arhipelag“.

Učestvovali su: Slavica Ilinčić, direktorica Biblioteke, mr Sanja Vojinović i mr Milorad Durutović.

„Jedan skromni, mali doprinos nastojanjima da se na neki način odužimo prosvjetnim radnicima jeste i ovaj zbornik. Oni koji su u učionici i nastavnici, i rame za plakanje, i saradnici, često režiseri i naratori, književni i likovni kritičari, presuditelji i drugari – našli su mjesto na kojem će pokazati da su i sami kreativni stvaraoci. Ovaj put, objavljujemo njihove literarne radove. Sljedeće na redu su njihove likovne vizije, u vidu izložbe koju ćemo organizovati.

Želim da znaju da u Biblioteci „Radosav Ljumović“ imaju pažljivog i diskretnog prijatelja“, kazala je Slavica Ilinčić.

„Ono što ovom poetskom arhipelagu omogućava status jedinstvene, smisaone cjeline nije sadržano u prostoj činjenici da je riječ o tekstovima četrdesetak prosvjetnih radnika iz Crne Gore, već i u specifičnom senzibilitetu autora koji iz nastavne prakse ne izlaze ni kada pišu pjesme i priče, i to u najbolje smislu riječi. Ovaj zbornik je poezija sama sobom, ne traži, gadamerovski rečeno, spoljašnju potvrdu svoje istinitosti; ona odiše duhom jednog vremena čiji su nosioci čuvari generacijskih vrlina ali i njihovi vaspitači; ona ustaje protiv lijenosti srca jednako koliko se njeni autori, svojim životnom pozivom, bore protiv lijenosti razuma, a za prosvećenost.“

(Izvod iz recenzije)

Autori su imali priliku da pročitaju svoje pjesničke i prozne radove.

Quick Navigation
×
×

Cart