a

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

UNESCO je 1999. godine na prijedlog Bangladeša uspostavio Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi se širila svijest o važnosti jezika i poštovanja multijezičnosti. Od 2000. godine ovaj dan se obilježava u svijetu na različite načine.Razumijevajući važnost kulturne i jezičke različitosti na prostoru Crne Gore, JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ svake godine prigodnim programom obilježi ovaj dan.

Profesori crnogorskog jezika i književnosti Samir Adžović i Leonora Vulaj, u programu koji je otvorila pomoćnica direktora Biblioteke Sanja Vojinović, govorili su o važnosti očuvanja maternjeg jezika koji je dio indetiteta svakog pojedinca.

Održano je kratko predavanje o istoriji ovog praznika, te o ugroženim svjetskim jezicima. Na primjeru lika i djela Radovana Zogovića i Marka Miljanova, govornici su istakli da je poštovanje svog, ali i tuđih jezika od prvobitnog značaja za očuvanje društvenoga sklada.

Učenice OŠ „Mahmut Lekić“ svojim vršnjacima iz OŠ „Sutjeska“ izrecitovale su pjesme Radovana Zogovića i na crnogorskom i albanskom jeziku.

Quick Navigation
×
×

Cart