a

VRIJEDAN LEGAT PORODICE MAMULA POKLONJEN BIBLIOTECI!

VRIJEDAN LEGAT PORODICE MAMULA POKLONJEN BIBLIOTECI!

Mirjana Jakelić-Mamula, supruga pokojnog admirala Branka Mamule, poklonila je legat svoje porodice Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici. Riječ je o legatu koji broji preko hiljadu naslova, a uključuje vrijedna i rijetka izdanja iz različitih oblasti nauke, kulture i umjetnosti, publikacije na italijanskom, njemačkom, holandskom i drugim jezicima, enciklopedije i kolekcije.

Prema riječima pomoćnice direktora Narodna biblioteke “Radosav Ljumović”, Sanje Vojinović:

“Lična ili privatna biblioteka porodice Mamula broji više od 1.000 naslova iz različitih oblasti nauke, kulture, umjetnosti. Poklonjena je Biblioteci „Radosav Ljumović” kao ostavština Branka Mamule i Mirjane Jakelić Mamula.

Vrijednost ovoga poklona je višestruka i veoma značajna, ne samo za Biblioteku kao ustanovu kulture, već i sve one čitaoce koji će u narednom periodu imati priliku da pozajme i pročitaju neki od naslova iz biblioteka porodice Mamula.

Zbog svoje kulturne, naučne i istorijske vrijednosti, kao i zbog ugleda i značaja ličnosti koje su biblioteku formirale, pośedovale i poklonile Biblioteci „Radosav Ljumović”, ista će biti tretirana kao posebna biblioteka odnosno Legat Branka Mamule i Mirjane Jakelić Mamula.

Branko Mamula (1921-2021) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, admiral flote JNA, načelnik Generalštava JNA, Savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ. Za svoj rad i doprinos nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima poput Ordena jugoslovenske zvijezde sa lentom, Ordena za hrabrost, Ordena za vojne zasluge sa velikom zvijezdom, a nosilac je i Partizanske spomenice 1941. Osim toga, Branko Mamula odlikovan je i brojnim inostranim nagrama i priznanjima, pa mu je uručen francuski Nacionalni orden Legije časti u redu Velikog oficira, orden za zasluge Republike Italije, joranski orden za vojne zasluge prvog reda i mnoga druga priznanja. Admiral Branko Mamula za sobom je ostavio i nekoliko objavljenih djela, od kojih je posljednja knjiga „Admiral s Korduna“ objavljena 2020. godine u Zagrebu.

Quick Navigation
×
×

Cart