a

PROMOVISANE KNJIGE AUTORA SLOBODANA M. ČUROVIĆA

PROMOVISANE KNJIGE AUTORA SLOBODANA M. ČUROVIĆA

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ promovisane su knjige „Krstom nam rečeno“ i „Pravoslavni srbski kalendar“, književnika Slobodana M. Čurovića. 

Riječima nobelovca Iva Andrića da „u zemlji mržnje najviše mrze onoga koji ne umije da mrzi“ svoj govor o mitropolitu Amfilohiju započeo je protojerej Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski.

„Mitropolit Amfilohije će za svojih 30 godina arhipastirske službe podići 2 prelijepa hrama, u Podgorici i u Baru, još nekoliko stotina drugih hramova, podići će i 4 narodne kuhinje, obnoviće rad Cetinjske bogoslovije, osnovaće Radio Svetigoru, ali i ono što je više od njegovih intelektualnih sposobnosti i duhovnih sposobnosti je to što je ušao u svako selo, išao od čuke do čuke, od duše do duše i budio jevanđelje Hristovo u dušama ljudskim“, rekao je protojerej Šćepanović. 

Šćepanović je istakao i da je drugi zbornik Slobodana Čurovića, zbornik hiljadugodišnje krštene istorije srpskoga naroda, jer je krivudava putanja srpske istorije prije Svetoga Save, te da su Srbi bili tvrdovrat narod koji se 2 i po vijeka krštavao, ali da je tek sa Svetim Savom srpski narod dobio jasne smjernice.

„Zaista je trebalo mnogo literature iščitati i to Slobodanu služi na čast što je mnoge istorijske ličnosti stavio u ovaj zbornik. Pišući o njima, Slobodan otkriva dio svoje duše jer njega, po riječima pjesnika, sve rane njegovog roda bole i upravo i ovaj zbornik o mitropolitu Amfilohiju i ’Srpski pravoslavni kalendar’ svih važnih događaja u istoriji naroda srpskoga, govori da je to dio jednog tajanstvenog ognja koji tutnji  u njegovoj duši“, istakao je sveštenik.

Riječ o ovim knjigama, zbornicima pripala je i Novici Đuriću, predsjedniku Udruženja književnika Crne Gore. Đurić je istakao da „Pravoslavni srbski kalendar“ Slobodana Čurovića predstavlja za svaku epohu izvor inspiracije i mudrosti te da je u vremenima promjene i izazova ova knjiga svetionik koji osvjetljava put srpskom narodu, podsjećajući ih na njihove korijene, tradiciju i vjeru.

„Kroz pažljivo odabrane tekstove, praznike i zanimljive činjenice srpske istorije, ova knjiga nas inspiriše da očuvamo i njegujemo našu baštinu. Neka nam svaka stranica bude podsjetnik na našu veličanstvenu prošlost, motivacija za budućnost koja čeka pred nama. Zaista „Kalendar” Slobodana Čurovića predstavlja sveobuhvatni vodič kroz pravoslavne vjerske praznike, običaje i tradiciju srpskog naroda“, rekao je književnik Đurić. 

Voditeljka programa i pjesnikinja Milica Kralj istakla je da je „Pravoslavni srbski kalendar“ po svim odrednicama bogougodno i bogoslužbeno djelo i da, žanrovski, predstavlja periodičnu publikaciju na koju je Srbima pažnju skrenuo prvi Vuk S. Karadžić.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor Slobodan Čurović: „Riječ Mitropolitova je bila i ostala tvrđava, vidionik dokle smo stigli, jesmo li uzmakli ili ostali u časti riječi, da li prinosimo ljubav i trpljenje vječno živoj crkvi koja nas je okupljala u dramatičnim časovima kada smo padali“. Autor je istakao i da je knjiga ’Pravoslavni srbski kalendar’ svjedočanstvo o bezimenim, nesujetnim, nelakomim i skromnim likovima koji su služili otadžbini, imenu i časti“.

Gosti večeri bili su pjesnici: Vukić Garo Brajković, Radomir Milić, Lidija Markuš.

Quick Navigation
×
×

Cart