a

POEZIJA BOKELJSKIH HRVATA – ANTOLOGIJA HRVATSKOG PJESNIŠTVA OD 16. DO 21. VIJEKA

POEZIJA BOKELJSKIH HRVATA – ANTOLOGIJA HRVATSKOG PJESNIŠTVA OD 16. DO 21. VIJEKA

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatskog nacionalnog vijeća CG, sinoć je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ održana promocija knjige „Poezija bokeljskih Hrvata – antologija hrvatskog pjesništva od 16. do 21. vijeka“.

Direktor CEKUM-a, Salko Luboder, u ime izdavača ove antologije istakao je je da objavljivanjem knjige „Poezija bokeljskih Hrvata“ sa podnaslovom „Antologija hrvatskog pjesništva Boke od XVI do XXI stoljeća“, JU Centar za očuvanje i razvoj kultire manjina Crne Gore se još jednom predstavlja kao ozbiljan izdavač i ustanova kulture, čija izdavačka djelatnost posljednjih godina skreće pažnju kulturne i umjetničke javnosti CG i regiona.  

„Sačiniti antologijski izbor pjesama za period od 5 vjekova koji se odnosi na prostor sa raskošnom civilizacijskom kulturnom i umjetničkom baštinom i bogatim književnim stvaralaštvom iziskivao je dugotrajan, mukotrpan i, nadasve, odgovoran posao“, kazao je Luboder. 

Podgoričkoj publici se obratio pjesnik i književnik Adrijan Vuksanović istakavši da „Antologija“ počinje sa pjesnikom Jurije Vizantija, a završava se pjesnikom koji se zove Tripun Grgurević, te da je vremenski razmak između njih 504 godine.  

„Obuhvatili smo i prošlost ali  došli smo i do sadašnjeg trenutka. Znači, da ta prošlost koliko nekad bježali od nje, trudili se da je zanemarimo – ona je uvijek aktuelna“, kazao je Vulsanović.

Profesor Veljko Đukanović istakao je da su u ovoj аntologiji zastupljena 54 pjesnika, ali za razliku od antologija koje su dosad objavljivane u ovoj se nalaze i pjesnici koji nisu isključivo vezani za Boku već ih ima i iz ostalih djelova Crne Gore: Bara, Budve, Petrovca i Podgorice, ali je njihovo stvaralaštvo vezano za Boku kotorsku. 

„Priređivači su pred sobom imali veliki izazov, jer nije bilo lako doći do poezije svih zastupljenih pjesnika, pa su morali tragati po arhivima počev od Kotora, Perasta, Budve, Cavtata, Dubrovnika do Zagreba, Zadra i Beograda. Uz to, o svakom pjesniku napisali su odgovarajuće biografije što je posebno bilo teško naći naročito za autore iz XVI, XVII pa i XVIII vijeka“, rekao je profesor Đukanović. 

Mr Božidar Proročić kazao je da je najviše ponosan na pjesme Stjepana i Miroslava Zanovića iz Budve, za koje se znalo, ali ove da te koje su se našle u antologiji nijesu uopšte bile poznate. 

„Pored postojećih autora, imamo i 5 novih autora koji nijesu bili ranije uvršteni a koji svojom poezijom, stvaralaštvom i djelima zaslužuju posebnu pažnju“, istakao je Proročić.

Moderatorka programa je bila Vesna Šoškić.

Quick Navigation
×
×

Cart