a

RADIONICA ZA DJECU „NAPIŠI SVOJ SCENARIO”

U srijedu 10. aprila, u prostorijama Biblioteke, s početkom u 11.30 časova, održana je radionica „Napiši svoj scenario”. 

Na radionici su učestvovala djeca iz nekoliko osnovnih škola, uzrasta od 8 do 10 godina. Djeca su na kreativan način pristupala zadacima i smišljala svoje priče. 

Radionica je bila podijeljena u tri dijela: 

  • uvod o temi radionice;
  • radovi na zadatu temu i magične slučajno izabrane riječi. 

Prilikom pisanja scenarija koristili su se raznim metodima, poput izmaštavanja čudnih, nesvakidašnh situacija, događaja, nesporazuma u koje bi mogli upasti gospodari univerzuma, čarobnjak koji gubi svoje kraljevstvo, magične životinje, superheroji koji kriju svoj pravi identiet…

Drugi dio radionice bio je posvećen kreairanju posebnih situacija na osnovu početne rečenice, slučajno odabranih riječi, lokaliteta i pojmova iz našeg okruženja poznatih djeci toga uzrasta…

Za potrebe ove radionice osmišljena su posebna uputstva kako bi inspirisali djecu da na kreativan način i sa entuzijazmom prilaze pisanju, čitanju, rješavanju problema i prepreka i kroz sticanje novih iskustava i pristupanja u radu obogate svoje polje interesovanja. 

Zadatke su radili samostalno i u grupama.

Scenarije su pisali, crtali, opisivali, kreirali su svoje prve storyboarde… Na kraju radionice đaci su svima čitali svoje priče, a one su sadržale osnovne elemente scenarija, magije, misterije, skrivene tajne, otkrivali smo magična mjesta u Crnoj Gori…

U nekoj od narednih radionica fokus će biti na razradi tehnika koje se koriste u pisanju scenarija, posebnu pažnju posvetićemo opisu junaka, dijalozima, prostoru i opisu situacije u koju su naši likovi iz priča zapali. 

Poslednja faza radionice staviće fokus na primjenu scenarija u filmu, igrici, pozorištu, lutkama… Radove sa ovih radionica objavićemo u našem časopisu „Latica”.

Radionicu je vodila Tijana Todorović.

Quick Navigation
×
×

Cart